Za sprečavanje poplava potrebno vrijeme i novac

Vlada Srbije proglasila je stanje elementarne nepogode u 15 opština na zapadu Srbije, koje su tokom jučerašnjeg dana bile pogođene poplavama.  Bujične vode poplavile su gotovo 710 domaćinstava, a evakuisano je više od 150 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vlada Srbije usvojila je i izvještaje o stanju na teritorijama pogođenim elementarnom nepogodom i usvojila […]

Vlada Srbije proglasila je stanje elementarne nepogode u 15 opština na zapadu Srbije, koje su tokom jučerašnjeg dana bile pogođene poplavama. 

Bujične vode poplavile su gotovo 710 domaćinstava, a evakuisano je više od 150 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vlada Srbije usvojila je i izvještaje o stanju na teritorijama pogođenim elementarnom nepogodom i usvojila uredbe o utvrđivanju programa pomoći i obnove porodičnih objekata i poljoprivrednih gazdinstava oštećenih u poplavama. 

Poslije potapanja stotina domaćinstava, ugroženi mještani pitaju se da li su poplave mogle da budu spriječene, posebno jer su vlasti obećavale da se situacija iz 2014. godine neće ponoviti. Iz vladine kancelarije zadužene za obnovu poslije poplava odgovaraju da su svi nasipi obnovljeni, ali da su izazovi klimatskih promjena van moći nadležnih.