Kontekst: Šansa za život

Transplantacija ili presađivanje organa je prihvaćen i uspješan način liječenja bolesnika kod kojih je iz nekog razloga došlo do nepovratnog otkazivanja funkcije za život neophodnog organa. Od zemalja regije Hrvatska je vodeća po broju donora. Članstvo u Eurotransplantu 2007. godine otvorilo je nove mogućnosti za hrvatski transplantacijski program, koji je među najboljim u svijetu. Kakva […]
Transplantacija ili presađivanje organa je prihvaćen i uspješan način liječenja bolesnika kod kojih je iz nekog razloga došlo do nepovratnog otkazivanja funkcije za život neophodnog organa.
Od zemalja regije Hrvatska je vodeća po broju donora. Članstvo u Eurotransplantu 2007. godine otvorilo je nove mogućnosti za hrvatski transplantacijski program, koji je među najboljim u svijetu.
Kakva je situacija u ostalim zemljama regije i mogu li preuzeti dobra iskustva iz Hrvatske? Šta će donošenje novih zakona o transplantaciji značiti onima koji u regiji godinama čekaju doniranje organa?
 
Gosti emisije su:
– u Sarajevu predsjednica Donorske mreže u Kantonu Sarajevo, šefica Klinike za hemodijalizu dr. Halima Resić,
– u Beogradu koordinator za transplantaciju organa na VMA, zamjenik načelnika Klinike za nefrologiju dr. Đoko Maksić,
– također u Sarajevu transplantacijska koordinatorica Kliničko-bolničkog centra Rebro u Zagrebu, anesteziologinja dr. Jasna Brezak-Stoić.
 
Emisiju vodi Adnan Rondić.