Hoću kući: Povratak

U prvoj epizodi serijala, koja otvara pitanje povratka, upoznajemo Svetlanu Mojić iz Novog Sada i Irmira Duratbegovića iz Sarajeva.Nakon školovanja u inozemstvu i brojnih ponuda za posao, odlučili su se vratiti u svoje rodne gradove i početi vlastite poslove.Svetlana osniva arhitektonsko-dizajnerski ured, zapošljava ljude i bavi se onim što najviše voli – interijerima i dizajnom […]

U prvoj epizodi serijala, koja otvara pitanje povratka, upoznajemo Svetlanu Mojić iz Novog Sada i Irmira Duratbegovića iz Sarajeva.
Nakon školovanja u inozemstvu i brojnih ponuda za posao, odlučili su se vratiti u svoje rodne gradove i početi vlastite poslove.
Svetlana osniva arhitektonsko-dizajnerski ured, zapošljava ljude i bavi se onim što najviše voli – interijerima i dizajnom jahti.
A Irmir, uprkos tome što mu je vid sveden na 5% i to samo na jednom oku, pokreće fizioterapeutsku ordinaciju i osniva porodicu.
Iako svjesni problema i poteškoća u regiji, odlučni su da dokažu sebi i drugima kako se i ovdje može uspjeti uz predan rad i dobre ideje.
Uz njih nešto drugačiji pogled na pitanje povratka, u kratkim izjavama, daju amabasadori zemalja u koje je odlazak ljudi iz regije najčešći: Njemačke, SAD-a, Italije, Švicarske, Norveške, Austrije itd.
Njihov komentar sastavni je dio svake od sljedećih epizoda.