Kontekst: Krizna diplomatija

Prije deset dana bh. državljanin koji radi za jednu međunarodnu kompaniju otet  je u Libiji, ali je uz plaćeni otkup i posredovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH vraćen i sada je na sigurnom, izjavio je, gostujući u programu Al Jazeere Balkans, Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove. Komentarišući pogibiju i otmicu […]

Prije deset dana bh. državljanin koji radi za jednu međunarodnu kompaniju otet  je u Libiji, ali je uz plaćeni otkup i posredovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH vraćen i sada je na sigurnom, izjavio je, gostujući u programu Al Jazeere Balkans, Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove.

Komentarišući pogibiju i otmicu građana Srbije u Sabatri, Perković je rekao da je otmica bh. građanina držana daleko od očiju javnosti i da je slučaj uspješno riješen.

Kako i zbog čega su oteti, a potom nastradali, državljani Srbije u Libiji i ko bi zbog toga trebao preuzeti odgovornost, jesu li prekršene diplomatske procedure za Kontekst govore:

  • Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove;
  • Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i bivši savjetnik za odbranu hrvatskog predsjednika Mesića;
  • Jakša Šćekić, producent agencije Reuters, novinar s dugogodišnjim iskustvom.