Recite Al Jazeeri: Andrej Plenković

Podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji je važno za BiH, to je politička prekretnica. Međutim, tek slijedi istinski početak dubinskog reformskog procesa da bi BiH postala kandidat za članstvo. To je vrlo detaljan i zahtjevan proces, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu. Crna Gora je na tom […]

Podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji je važno za BiH, to je politička prekretnica. Međutim, tek slijedi istinski početak dubinskog reformskog procesa da bi BiH postala kandidat za članstvo. To je vrlo detaljan i zahtjevan proces, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu.

Crna Gora je na tom putu otišla najdalje od svih zemalja regije, ocjenjuje Plenković. Od Srbije se očekuje da ispunjava potpisane sporazume i preuzete obaveze, a Hrvatska će naročito insistirati na rješavanju pitanja nestalih, uređenju granica i vraćanju kulturnog blaga.

O hrvatskoj političkoj sceni i odnosima u zemlji te o iskustvima iz Evropskog parlamenta govori Plenković u intervjuu s Vanjom Gavranom.