Maličbegović o zaključcima sigurnosne konferencije

Saradnja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ključna je za rješenje sirijskog konflikta, zaključak je 52. sigurnosne konferencije održane u Minhenu.Iako je Međunarodna skupina za podršku Siriji iznijela plan o prekidu neprijateljstava u toj zemlji, oštri tonovi Rusije i Zapada pokazali su koliko je u ovom momentu taj plan teško ostvariv. Dok službena Moskva tvrdi da […]

Saradnja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ključna je za rješenje sirijskog konflikta, zaključak je 52. sigurnosne konferencije održane u Minhenu.
Iako je Međunarodna skupina za podršku Siriji iznijela plan o prekidu neprijateljstava u toj zemlji, oštri tonovi Rusije i Zapada pokazali su koliko je u ovom momentu taj plan teško ostvariv. Dok službena Moskva tvrdi da gađa položaje ISIL-a u Siriji, Sjedinjene Američke Države i Evropa tvrde da su na meti i legitimne snage opozicije. Na trodnevnoj konferenciji, na kojoj se okupilo 85 državnika i predstavnika vlada iz cijeloga svijeta, razmijenjena su mišljenja i o brojnim drugim problemima Bliskog Istoka, Ukrajini, izbjegličkoj krizi. Ali, konkretna rješenja niko nije ponudio.  

Izvještava Nadina Maličbegović.