Veršić o referendumu u Italiji

U Italiji se održava referendum o ustavnoj reformi. Pravo glasa ima 46,5 miliona građana. Ukoliko bi se izmjenio ustav, najveće promjene doživio bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima. Umjesto toga, 630 članova Doma poslanika donosilo bi većinu zakona, a broj članova Senata bi se smanjio […]

U Italiji se održava referendum o ustavnoj reformi. Pravo glasa ima 46,5 miliona građana. Ukoliko bi se izmjenio ustav, najveće promjene doživio bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima.

Umjesto toga, 630 članova Doma poslanika donosilo bi većinu zakona, a broj članova Senata bi se smanjio sa 315 na 100. Druga velika promjena bi bilo prebacivanje pojedinih nadležnosti sa regije na centralnu vladu.

Italijanski premijer Matteo Renzi pozvao je Italijane da podrže referendum. U Italiji jača populistički Pokret pet zvijezda, koji se zalaže da ta zemlja izađe iz eurozone. Zato ishod referenduma u Italiji, sa velikom pažnjom prati i Evropska unija. 

Više detalja ima Marin Veršić.