Kontekst: Pozicija kontra opoziciji

Skup SNSD-a, krajem prošlog mjeseca – ovih  dana je – opet podigao temperaturu u političkom životu bh. entiteta Republika Srpska. Stranačkim kolegama predsjednik stranke i entiteta Milorad Dodik poručio je da će biti napravljena neka vrsta „crne liste“ svih onih koji su ikada na bilo koji način naštetili SNSD-u. Gore od te izjave – zazvučao […]

Skup SNSD-a, krajem prošlog mjeseca – ovih  dana je – opet podigao temperaturu u političkom životu bh. entiteta Republika Srpska.

Stranačkim kolegama predsjednik stranke i entiteta Milorad Dodik poručio je da će biti napravljena neka vrsta „crne liste“ svih onih koji su ikada na bilo koji način naštetili SNSD-u. Gore od te izjave – zazvučao je nastavak govora, sa stranačke govornice Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da vlasti RS-a ni na koji način neće pomagati niti sarađivati s općinama u kojima na prethodnim lokalnim izborima nije pobijedila ta stranka ili njihovi koalicijski partneri. 

Opozicija okupljena u Savezu za promjene – hitno se sastala i odlučila prekinuti, kako je rečeno, svaku saradnju s predsjednikom Miloradom Dodikom i njegovom strankom.

Šta bi to moglo donijeti u politički život Republike Srpske i kako će se odraziti na funkcionisanje tog dijela BiH za Kontekst govore:

– Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu,

– Vlado Simović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.