Al Jazeera Business – 09.01.2016.

U magazinu Al Jazeera Business analiziramo stanje na bosanskohercegovačkim olimpijskim planinama, koliko su spremne za dolazak novih turista. Istražujemo kako se sve može zaraditi na kućnim ljubimcima u Hrvatskoj. Riječ je o tržištu vrijednom 800 miliona eura koje je u stalnom porastu. Istovremeno, više od 300.000 građana Hrvatske ima blokirane račune, a ukupni dug dosegnuo […]

U magazinu Al Jazeera Business analiziramo stanje na bosanskohercegovačkim olimpijskim planinama, koliko su spremne za dolazak novih turista.

Istražujemo kako se sve može zaraditi na kućnim ljubimcima u Hrvatskoj. Riječ je o tržištu vrijednom 800 miliona eura koje je u stalnom porastu. Istovremeno, više od 300.000 građana Hrvatske ima blokirane račune, a ukupni dug dosegnuo je 4,8 milijardi eura. Od 1. 1. 2016. na snagu je stupio Zakon o osobnom stečaju. Reporterka Al Jazeere Jasmina Kos istražila je koje su procedure te kako izgleda život u stečaju.

Raspadom bivše države nastali su brojni elektroenergetski sporovi, od kojih su neki već dobili epiloge na međunarodnim sudovima. Saznajemo mogu li se naći sporazumna rješenja za ogromna novčana potraživanja koja bi neke države mogla gurnuti na rub bankrota.