Fullscreen: Kuća od 100 milona dolara

Hebron, grad na Zapadnoj obali, jedno je od spornih mjesta na okupiranim palestinskim teritorijama. Izraelski vojnici su na kontrolnim tačkama i vrše pretrese dok se palestinsko stanovništvo bori sa svakodnevicom. Hebron je sveto mjesto i Jevrejima i muslimanima te ga i jedni i drugi prisvajaju. Grad je mikrokosmos velikog sukoba Izraela i Palestine. Različite političke […]

Hebron, grad na Zapadnoj obali, jedno je od spornih mjesta na okupiranim palestinskim teritorijama. Izraelski vojnici su na kontrolnim tačkama i vrše pretrese dok se palestinsko stanovništvo bori sa svakodnevicom.
Hebron je sveto mjesto i Jevrejima i muslimanima te ga i jedni i drugi prisvajaju. Grad je mikrokosmos velikog sukoba Izraela i Palestine.
Različite političke snage bore se za kontrolu nad njim – Izraelske odbrambene snage (IDF), jevrejski naseljenici, palestinski građani te palestinske vlasti.
Film ‘Kuća od sto miliona dolara’ kroz priču dvojice običnih ljudi istražuje na koji način palestinski građani i izraelski vojnici plaćaju danak ovom političkom haosu.
Film prati dvojicu protagonista: Muhammad je sin palestinskog obućara koji se bori zadržati svoj porodični dom uprkos insistiranjima i ogromnoj novčanoj ponudi za njegovu prodaju, a Eyal bivši vojnik IDF-a koji se kroz aktivistički rad bori kako bi izraelskim građanima približio svakodnevicu života na okupiranim teritorijama.
Njihova iskustva oblikovana su sistematskom dehumanizacijom civila i vojnika, koja je proizvod okupacije.

Film je prikazan premijerno 2015. godine  na američkom Rhode Island Film Festivalu, nakon čega ga je prikazivan još i na  Bushvick Film Festival (New York), AlJazeera Documentary Film Festival u Dohi, te na festivalu Modul Memorije u Sarajevu.