Regioskop: Obični heroji

Ovo je priča o ljudima koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojem su komšije ubijali jedni druge, rizikovali svoje živote kako bi spasili ljude druge vjere. Hamdija je još kao dječak upoznao Jagodu i Iliju u bosanskom selu Oćevija.Hamdija je Bošnjak, musliman, dok su Ilija i Jagoda Hrvati, katolici, ali njihova ljubav […]

Ovo je priča o ljudima koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojem su komšije ubijali jedni druge, rizikovali svoje živote kako bi spasili ljude druge vjere.

Hamdija je još kao dječak upoznao Jagodu i Iliju u bosanskom selu Oćevija.
Hamdija je Bošnjak, musliman, dok su Ilija i Jagoda Hrvati, katolici, ali njihova ljubav bila je slijepa za te razlike. Uskoro su postali porodica čije veze nikad neće biti prekinute.

Ferid je četrdesetogodišnji musliman. Živi u predgrađu Sarajeva, u bajkovitoj kućici. Njegov život ideal je ruralnog života u Bosni i Hercegovini. Ferid izgleda kao sretan čovjek. On to i jeste. Sretan je jer je živ.
Mina, nježna 80-godišnjakinja, živi sama u Sarajevu. Njenu hrabrost nedavno je nagradio State Department plaketom koju je potpisala lično Hillary Clinton. Ponosno okačena u Mininom stanu, plaketa je znak sjećanja na sve ono što je rizikovala krijući Ferida.

Više o filmu i autorima pročitajte ovdje.