Smilevska o mogućem rješenju krize u Makedoniji

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn u Skoplju vodi odvojene razgovare sa predsjednicima četiri najveće političke stranke iz vlasti i opozicije. Izjavio je da očekuje rješenje svih otvorenih pitanja, kako bi vlast organizirala poštene izbore u dogovorenom roku. Ranije je već dogovoren 24. april kao datum izbora, a dogovoreno je i da sto dana […]

Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn u Skoplju vodi odvojene razgovare sa predsjednicima četiri najveće političke stranke iz vlasti i opozicije.

Izjavio je da očekuje rješenje svih otvorenih pitanja, kako bi vlast organizirala poštene izbore u dogovorenom roku. Ranije je već dogovoren 24. april kao datum izbora, a dogovoreno je i da sto dana prije njihovog održavanja bude izabran tehnički premijer. Aktualni premijer Nikola Gruevski danas podnosi ostavku parlamentu. Međutim, kako je najavio, bit će aktivirana tek ako danas dobije čvrste garancije da neće biti pomicanja datuma izbora kako je već tražila opozicija, pozivajući se na probijanje rokova dogovorenih reformi koje trebaju osigurati demokratske izbore.

U Skoplju je Milka Smilevska.