Kovačević o prebacivanju Al Sawaha u BiH

Nakon što je objavljeno da će Tariq Al Sawah, Egipćanin sa bh. državljanstvom iz zatvora u Gvantanamu, u kojem je proveo 13 godina, biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu, Al Jazeera je kontaktirala institucije te zemlje. Iz Granične službe nisu mogli ni potvrditi ni negirati da je navedena osoba ušla u Bosnu i Hercegovinu, jer je […]

Nakon što je objavljeno da će Tariq Al Sawah, Egipćanin sa bh. državljanstvom iz zatvora u Gvantanamu, u kojem je proveo 13 godina, biti prebačen u Bosnu i Hercegovinu, Al Jazeera je kontaktirala institucije te zemlje. 
Iz Granične službe nisu mogli ni potvrditi ni negirati da je navedena osoba ušla u Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ, kako su nam rekli, o strogo povjerljivim informacijama. Iz Ministarstva sigurnosti nisu odgovorili na naš upit. 
I u Crnu Goru je stigao biviši zatvorenik iz Gvantanama Abdul-Aziz Al-Suweydi.  On je državljanin Jemena, a u Gvantanamu je proveo 13 godina bez optužnice. Odluku Crne Gore da prihvati Al Suweydija komentarisao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. 
Gost Vijesti Al Jazeere bio je Goran Kovačević, stručnjak za sigurnost i docent na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.