Kontekst: Blokada granica

Tri dana trajala je blokada graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske za sav saobraćaj.  Bila je to posljedica mjera i kontramjera vlada dviju zemalja na čelu s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem. Stali su i srbijanski i hrvatski kamioni, ali i oni s turskim, bugarskim i ruskim registracijama, kao i svi ostali koji su […]

Tri dana trajala je blokada graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske za sav saobraćaj.  Bila je to posljedica mjera i kontramjera vlada dviju zemalja na čelu s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem. Stali su i srbijanski i hrvatski kamioni, ali i oni s turskim, bugarskim i ruskim registracijama, kao i svi ostali koji su ovih dana prolazili regijom.

 

Odluku Hrvatske vlade da zatvori granični prelaz Bajakovo za kamione koji dolaze iz Srbije, što je izvazvalo kontramjere Srbije, preispituje Evropska komisija.

 

No, je li oštra retorika Zagreba i Beograda bacila u drugi plan gorući problem Evrope – kako zbrinuti desetke hiljada izbjeglica koje i dalje hrle ka njenom pragu, ali i narušila odnose dviju zemalja na čijoj normalizaciji se radi duže od decenije, za Kontekst govore: u Zagrebu Davor Gjenero, politiolog i nezavisni politički konsultant i u Beogradu Dejan Ilić, kolumnista i urednik u Izdavačkoj kući „Fabrika knjiga“.

 

Emisiju vodi Anne Marie ćurčić.