Kontekst: Depopulacija

Sve je manje beba, dok sve više radno sposobnog stanovništva odlazi iz ovog dijela Evrope. Ima li nade za demografski oporavak ili ovim prostorima prijeti sve veća depopulacija i starenje stanovništva?   Demografi već godinama upozoravaju na ubrzano starenje nacija. U većini zemalja regije iz godine u godinu bilježe se negativni demografski trendovi – umire […]

Sve je manje beba, dok sve više radno sposobnog stanovništva odlazi iz ovog dijela Evrope. Ima li nade za demografski oporavak ili ovim prostorima prijeti sve veća depopulacija i starenje stanovništva?

 

Demografi već godinama upozoravaju na ubrzano starenje nacija. U većini zemalja regije iz godine u godinu bilježe se negativni demografski trendovi – umire više ljudi nego što se rađa.

Mnoga sela i gradovi su pusti, a u školskim klupama sve je manje učenika. 

Koliko vlade u regiji ulažu u pronatalitetne mjere i je li moguće izbjeći prijetnju izraženije depopulacije i starenja stanovništva?

 

O tome razgovaramo sa našim gostima. U Sarajevu je Mirza Emirhafizović, sociolog, u Beogradu Ivan Marinković, magistar demografskih nauka i u Zagrebu Anđelko Akrap, profesor na Katedri za demografiju.

Uvodni prilog donosi Zoran Kosanović, a emisiju vodi Marko Radoja.