Kontekst: Bolesti zdravstva

Zdravstvo Bosne i Hercegovine je na rang-listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) prošle godine ocijenjeno kao najlošije na starom kontinentu. U izvještaju su ocijenjeni prevencija, rezultati liječenja, dostupnost, prava pacijenata i informisanost, raspon i pristupačnost  te farmaceutske usluge.   Ispred Bosne i Hercegovine na listi se kao 34. nalazi Crna Gora, zatim Srbija. Hrvatska je […]

Zdravstvo Bosne i Hercegovine je na rang-listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) prošle godine ocijenjeno kao najlošije na starom kontinentu. U izvještaju su ocijenjeni prevencija, rezultati liječenja, dostupnost, prava pacijenata i informisanost, raspon i pristupačnost  te farmaceutske usluge.

 

Ispred Bosne i Hercegovine na listi se kao 34. nalazi Crna Gora, zatim Srbija. Hrvatska je na 23, a Slovenija na 19. mjestu. Makedonija je prema izvještaju zaslužila 17, odnosno najbolju poziciju od zemalja Zapadnog Balkana. 

 

U večerašnjem Kontekstu govorimo o stanju zdravstva u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Gosti su: predsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske, primarius doktor Miodrag Femić, u Sarajevu predsjednik Etičkog komiteta ljekarske komore Kantona Sarajevo i redovni profesor na Univerzitetu u Sarajevu, doktor Bećir Heljić i u Beogradu potpredsjednik asocijacije Doktori protiv korupcije, doktor Draško Karađinović.

 

Emisiju vodi Marko Radoja, a prilog o bolnici u Istočnom Sarajevu pripremio je Boris Gagić.