Kontekst: Organizirane grupe pljačkaša

„Pink panteri“ su jedna od najkontroverznijih kriminalnih grupa sa ovih prostora. Filmsko bježanje od policije, basnoslovni iznosi ukradenog nakita i, za javnost najintrigantnije, stil, glamur i gotovo neobavezna nonšalancija s kojom pljačkaju juvelirnice samo za najbogatije. Interpol procjenjuje da broje i do osam stotina pripadnika a za spektakularne pljačke terete ih policije dvadesetak zemalja.   […]

„Pink panteri“ su jedna od najkontroverznijih kriminalnih grupa sa ovih prostora. Filmsko bježanje od policije, basnoslovni iznosi ukradenog nakita i, za javnost najintrigantnije, stil, glamur i gotovo neobavezna nonšalancija s kojom pljačkaju juvelirnice samo za najbogatije. Interpol procjenjuje da broje i do osam stotina pripadnika a za spektakularne pljačke terete ih policije dvadesetak zemalja.

 

O načinu rada i organizaciji „Pink pantera“, ali i povezanosti drugih  kriminalnih grupa na Balkanu, Ivana Momčilović-Odobašić u večerašnjem Kontekstu razgovara sa Markom Nicovićem, članom Svjetske Asocijacije Šefova policije, Vahidinom Šahinpašićem, istražiocem SIPA-e te Sašom Lekovićem, istraživačkim novinarom.

 

Uvodni prilog pripremila je Nejra Kozarić.