Kontekst: Satira i politika

Kako nona Lina, 90-godišnja starica, razumije trenutnu političku situaciju u vezi sa formiranjem Vlade u Hrvatskoj, ima li Sarajevo „Beograd na vodi“ i jesu li pločice u Titovoj ulici i na Baščaršiji najvažniji bh. projekt u 2015. godini? Satirične obrade domaće stvarnosti sve su češća forma u javnom prostoru. Neki sa više, drugi sa manje […]

Kako nona Lina, 90-godišnja starica, razumije trenutnu političku situaciju u vezi sa formiranjem Vlade u Hrvatskoj, ima li Sarajevo „Beograd na vodi“ i jesu li pločice u Titovoj ulici i na Baščaršiji najvažniji bh. projekt u 2015. godini?

Satirične obrade domaće stvarnosti sve su češća forma u javnom prostoru. Neki sa više, drugi sa manje uspjeha pokušavaju kroz satiru obraditi sve aspekte društvenog života: od politike, preko muzike i sporta do estrade. A na meti su svi: političari, javne i estradne ličnosti i dr.

O Balkanu kao plodnom tlu za satiru govore Mario Lipovšek Battifiaca, komičar iz Rijeke, konceptualni umjetnik iz Sarajeva Damir Nikšić i Viktor Marković iz beogradskog Njuz.neta.

Emisiju vodi Ivana Momčilović-Odobašić.