Alhemija/Alkemija Balkana: Makedonija – 9. epizoda

Na početku posljednje, devete epizode o Makedoniji razgovaramo s gradonačelnikom Strumice, šefom opozicije Zoranom Zaevom. Iako je iz tradicionalne poduzetničke porodice, Zaev predvodi makedonske socijaldemokrate. Poveo je nepomirljivu borbu protiv vlade VMRO-DPMNE-a na čelu s Nikolom Gruevskim. Izveo je narod, najviše mlade i studente, na ulice makedonskih gradova, na što je Gruevski reagovao masovnim manifestacijama […]
Na početku posljednje, devete epizode o Makedoniji razgovaramo s gradonačelnikom Strumice, šefom opozicije Zoranom Zaevom. Iako je iz tradicionalne poduzetničke porodice, Zaev predvodi makedonske socijaldemokrate. Poveo je nepomirljivu borbu protiv vlade VMRO-DPMNE-a na čelu s Nikolom Gruevskim. Izveo je narod, najviše mlade i studente, na ulice makedonskih gradova, na što je Gruevski reagovao masovnim manifestacijama podrške vlastima. Zaev smatra da Gruevski daje prevelike povlastice stranim investitorima, a na štetu domaćih proizvođača. “Oni dobijaju subvencije, a naše fabrike ne dobijaju ništa pa je nemoguće konkurisati strancima”, kaže Zaev.
Gradonačelnik Gostivara  veoma je jasno i sažeto objasnio kako funkcioniše zajednička vlast Makedonaca i etničkih Albanaca na nivou države: “Ako naš šef kaže da se povučemo, svi se ministri povlače. Ako kaže da ne priznajemo Makedoniju, niko je neće priznavati!”
Pjevač Arben Beni Shaqiri kaže da bez problema pjeva i na desnoj i na lijevoj obali Vardara.
Novinar Ljupčo Gajdov vraća nas u vremena kada je Tito odlučio poboljšati odnose sa susjednom Grčkom koja je tada, odlaskom vojnog režima, uspostavila demokratiju.
Makedonci su bili protiv mirenja, a Gajdov je doživio sudbinu disidenta: na poslu je dobio otkaz jer nije prihvatio nove direktive jugoslavenskog državnog i partijskog vrha.