Kopač o posljedicama mjera Energetske zajednice protiv BiH

Energetska zajednica izrekla je mjere Bosni i Hercegovini jer nije usvojila zakon kojim se reguliše gasni sektor na nivou države.Na sastanku u Tirani zaključeno je da će ova odluka važiti godinu dana. Paket mjera podrazumijeva ukidanje prava glasa i ukidanje refundacije troškova predstavnicima BIH. Uz to, zajednica bi mogla da pozove Evropsku uniju da prestane […]

Energetska zajednica izrekla je mjere Bosni i Hercegovini jer nije usvojila zakon kojim se reguliše gasni sektor na nivou države.
Na sastanku u Tirani zaključeno je da će ova odluka važiti godinu dana. Paket mjera podrazumijeva ukidanje prava glasa i ukidanje refundacije troškova predstavnicima BIH. Uz to, zajednica bi mogla da pozove Evropsku uniju da prestane finansirati projekat gasnog sektora. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirko Šarović poručuje da je data posljednja prilika da se učini progres u oblasti energetike.
Na ovu temu razgovarali smo i sa našim gostom. U Tirani je bio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.