Kontekst: Kardiovaskularne bolesti

Bolesti srca i krvnih sudova vodeća su oboljenja savremenog svijeta, od kojih godišnje smrtno strada više od 17 miliona ljudi. Očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 miliona. Svjetska Federacija za srce upozorava da se najmanje 80 posto prijevremenih smrtnih ishoda moglo da spriječi kontrolom glavnih faktora rizika. Zašto […]

Bolesti srca i krvnih sudova vodeća su oboljenja savremenog svijeta, od kojih godišnje smrtno strada više od 17 miliona ljudi. Očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 miliona. Svjetska Federacija za srce upozorava da se najmanje 80 posto prijevremenih smrtnih ishoda moglo da spriječi kontrolom glavnih faktora rizika.

Zašto su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok obolijevanja i smrtnosti u savremenom svijetu? Kada i na koji način bi trebalo da se počne sa prevencijom te koliko savremeni način života utiče na razvoj i pojavu bolesti srca?

Koje su rizične grupe i kako podići svijet ljudi o važnosti zdravog života, za Kontekst govore u Sarajevu – prof. dr. Senka Dinarević – kardiolog pedijatar, u Zagrebu  Mimi Vurdelja, nutricionista i farmakolog, voditeljica programa za Nutricionizam i zdravstvenu zaštitu Hrvatskog Olimpijskog komiteta, i u Beogradu primarius dr. Nada Macura – kardiolog, glasnogovornica gradske Hitne pomoći.

Emisiju vodi Marina Ridžić.