Kontekst: Grupa Islamska država Irak i Levant

Američka vojska i pet arapskih zemalja tokom noći izveli su prve zračne napade na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji. Podršku stranoj intervenciji iz zraka sada daje i sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Akcija u Siriji dolazi nakon što je od augusta američka vojska izvela 190 napada na položaje ISIL-a u Iraku. Prošle […]

Američka vojska i pet arapskih zemalja tokom noći izveli su prve zračne napade na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji. Podršku stranoj intervenciji iz zraka sada daje i sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Akcija u Siriji dolazi nakon što je od augusta američka vojska izvela 190 napada na položaje ISIL-a u Iraku. Prošle sedmice zračne napade u Iraku izvela je i francuska vojska. Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a priključilo se više od 40 država.

Mogu li zračni udari zaustaviti grupu Islamska država Irak i Levant ili je neophodna i kopnena ofanziva? Kako je nastala grupa ISIL? Koliku prijetnju predstavlja državama Bliskog istoka, a koliku ostatku svijeta? Na koji je način rješavanje kurdskog pitanja vezano za borbu protiv ISIL-a?

O prijetnji koju predstavlja grupa ISIL govorimo sa našim gostima: u Sarajevu –  Vlado Azinović, profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu; u Zagrebu – Igor Tabak, vojni analitičar, i u Beogradu – Vladimir Ajzenhamer, vanjskopolitički analitičar.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović.