Kontekst: Balkanska košarka

Zašto je košarka na Balkanu najtrofejniji i jedan od najpopularnijih sportova? Kakav je kvalitet klubova i reprezentacija u regiji? Koliko se danas ulaže u razvoj tog sporta i nove talente? Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, a potom i njene nasljednice iz zemalja regije, u vrhu su svjetske košarke. Reprezentacija Srbije, osvajanjem drugog mjesta na Mundobasketu, na najbolji […]

Zašto je košarka na Balkanu najtrofejniji i jedan od najpopularnijih sportova? Kakav je kvalitet klubova i reprezentacija u regiji? Koliko se danas ulaže u razvoj tog sporta i nove talente?

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, a potom i njene nasljednice iz zemalja regije, u vrhu su svjetske košarke. Reprezentacija Srbije, osvajanjem drugog mjesta na Mundobasketu, na najbolji način je predstavila svoju zemlju i Balkan. U Kontekstu sa našim gostima razgovaramo o sadašnjosti i budućnosti košarke na ovim prostorima. 

U Beogradu je nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde, Šibenke i Partizana i osvajač zlatnih medalja na evropskim, svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama Zoran Slavnić, u Zagrebu nekadašnji košarkaš Cibone, osvajač zlata sa reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine Zoran Čutura i u Sarajevu predsjednik Omladinskog košarkaškog kluba Spars dr. Nihad Selimović.

Voditelj: Mustafa Radončić.