Kontekst: Balkanski cestovni koridori

Koliko su se zemlje regije gradnjom autocesta približile evropskoj saobraćajnoj mreži? Hoće li Hrvatska svoju autocestu dati pod koncesiju i tako se riješiti duga? Kako će se BiH povezati sa susjedima i koliko mogu koristiti njihova iskustva?  Mreža autocesta i poluautocesta sa naplatom u Hrvatskoj duga je gotovo 1.300 kilometara, a država je za njih […]

Koliko su se zemlje regije gradnjom autocesta približile evropskoj saobraćajnoj mreži? Hoće li Hrvatska svoju autocestu dati pod koncesiju i tako se riješiti duga? Kako će se BiH povezati sa susjedima i koliko mogu koristiti njihova iskustva? 

Mreža autocesta i poluautocesta sa naplatom u Hrvatskoj duga je gotovo 1.300 kilometara, a država je za njih dužna četiri milijarde eura bez kamata. Tako je priča o monetizaciji sve češća. Od 330 kilometara autoceste na koridoru 5C, BiH je do sada izgradila blizu 100 kilometara.

Evropski fondovi na raspolaganju su zemljama i ovog dijela Evrope, između ostalog i za gradnju putne infrastrukture. O Jadransko–jonskoj autocesti će, prema najavama, biti riječi i na predstojećem sastanku u Berlinu 28. augusta, čiji je domaćin kancelarka Angela Merkel.

O tome u večerašnjem Kontekstu govore naši gosti: u Sarajevu direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, u Zagrebu profesor na Fakultetu prometnih znanosti Željko Marušić i, također, u Sarajevu, ambasador Republike Albanije u BiH Flamur Gashi.

Emisiju vodi Saša Delić. Uvodna priča Marina Veršića.