Kontekst – Virusi (Ebola)

Zapadnu Afriku zahvatila je do sada najteža epidemija ebole koja je usmrtila više od 1.000 ljudi. O kakvim je virusima riječ i kako nastaju? Da li su vještački napravljeni ili postoje u prirodi? Da li su i koliko zemlje regiona spremne da odgovore na eventualnu pojavu teških zaraznih bolesti? Najveći broj smrtnih slučajeva oboljelih od […]

Zapadnu Afriku zahvatila je do sada najteža epidemija ebole koja je usmrtila više od 1.000 ljudi. O kakvim je virusima riječ i kako nastaju? Da li su vještački napravljeni ili postoje u prirodi? Da li su i koliko zemlje regiona spremne da odgovore na eventualnu pojavu teških zaraznih bolesti?

Najveći broj smrtnih slučajeva oboljelih od ebole je u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu, Nigeriji… To su podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupan broj oboljelih porastao je na blizu 2.000. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu situaciju i pozvala međunarodnu zajednicu na hitnu podršku. Eksperimentalni lijek poslat je u Liberiju. Kada je riječ o našim krajevima, pod zdravstveni nadzor, u Srbiji je stavljeno 14, a u Crnoj Gori jedna osoba.

Kakva su dosadašnja  iskustva u liječenju i prevenciji, te koliko su eksperti u zemljama regiona spremni da odgovore na eventualne epidemije, više u ovom Kontekstu. Gosti su: u Beogradu – dr Ana Gligić, nekadašnji rukovodilac Nacionalne referentne laboratorije za virusne hemoragične groznice na Institutu za imunobiogiju i virusologiju “TORLAK”; u Sarajevu – dr Željko Ler, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Voditelj: Saša Delić