Kontekst: Presude novinarima Al Jazeere

Nakon 177 dana pritvora trojica novinara Al Jazeere izašla su pred egipatskog suca kao bi čuli presudu za svoj novinarski rad. Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog porijekla Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed za izvještavanje iz Egipta osuđeni su na sedam do deset godina zatvora. Još šestero kolega osuđeno je u odsutnosti na deset godina.  […]

Nakon 177 dana pritvora trojica novinara Al Jazeere izašla su pred egipatskog suca kao bi čuli presudu za svoj novinarski rad. Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog porijekla Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed za izvještavanje iz Egipta osuđeni su na sedam do deset godina zatvora. Još šestero kolega osuđeno je u odsutnosti na deset godina. 

Sudski proces protiv Al Jazeerinih novinara događa se u okviru djelovanja aktuelne vlade u Kairu, koju je postavila vojska, a usmjeren je protiv Muslimanske braće, organizacije koja je tamo proglašena terorističkom organizacijom i kojoj pripada i svrgnuti, prvi legalno izabrani, predsjednik Muhamed Mursi. Novinari i televizijski radnici optuženi su za podršku Muslimanskoj braći svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Presuda je izazvala šok.

Objava presude nije bio šok samo za porodicu Petera Grestea, nego i za međunarodnu javnost. Mediji iz cijeloga svijeta traže njihovo oslobađanje. Uprkos pritisku, predsjednik, general Al-Sisi, poručuje kako se neće miješati u odluke suda. 

Gosti Konteksta su: u Zagrebu Jasmina Popović, potpredsjednica Međunarodne federacije novinara i u Sarajevu Vuk Bačanović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika magazina “Dani”.

Voditeljica Konteksta je Mirjana Hrga.