Kontekst: Glorifikacija ratnih zločina i zločinaca

Zašto se u zemljama regije često relativiziraju ratni zločini i genocid, a organizatori i počinitelji slave kao nacionalni heroji? Kakva je u tom procesu uloga države, medija i vjerskih institucija? Kako doći do katarze? Mirovni aktivisti u zemljama bivše Jugoslavije više od dva desetljeća dižu glas protiv nacionalizma, militarizma, glorificiranja i relativiziranja ratnih zločina počinjenih […]

Zašto se u zemljama regije često relativiziraju ratni zločini i genocid, a organizatori i počinitelji slave kao nacionalni heroji? Kakva je u tom procesu uloga države, medija i vjerskih institucija? Kako doći do katarze?

Mirovni aktivisti u zemljama bivše Jugoslavije više od dva desetljeća dižu glas protiv nacionalizma, militarizma, glorificiranja i relativiziranja ratnih zločina počinjenih ‘90-ih godina prošlog stoljeća. Koliko su društva u regiji daleko ili blizu spoznaje o onome što je učinjeno u njihovo ime.

O tome razgovaramo sa troje aktivista: u Sarajevu je mirovni aktivista iz Zagreba, godinama nastanjen u glavnom gradu BiH – Zoran Ivančić; u Beogradu – jedna od osnivačica i koordinatorica mirovne grupe “Žene u crnom” – Staša Zajović i također, u Sarajevu – umjetnik i aktivista iz Prijedora – Emir Hodžić.

Voditelj: Adnan Rondić.