Kontekst: Epidemiologija i poplave

Da li je prošla opasnost od epidemija zaraznih bolesti u poplavljenim područjima u regiji? Koliko je uspješna metoda zaprašivanja komaraca iz zraka? Hoće li komarci ovog ljeta biti veća opasnost za širenje zaraznih bolesti? Koje su preventivne mjere i kako se zaštititi? Nakon povlačenja vode, stanovništvo na poplavljenim područjima  se bori protiv zaraza, a najezde […]

Da li je prošla opasnost od epidemija zaraznih bolesti u poplavljenim područjima u regiji? Koliko je uspješna metoda zaprašivanja komaraca iz zraka? Hoće li komarci ovog ljeta biti veća opasnost za širenje zaraznih bolesti? Koje su preventivne mjere i kako se zaštititi?

Nakon povlačenja vode, stanovništvo na poplavljenim područjima  se bori protiv zaraza, a najezde komaraca povećavaju rizik od epidemija. Provodi se zaprašivanje iz zraka, a na tlu se obavlja deratizacija i dezinfekcija. Štab za vanredne situacije u Šapcu obavijestio je građane da je zbog najezde insekata i opasnosti od očekivane najezde glodara – stanje na području grada kritično.

Istovremeno, epidemiološka situacija u tom gradu ocjenjuje se kao prijeteća.

Šta uraditi na prevenciji i kako se građani mogu sami zaštititi u narednom ljetom periodu. O tome razgovaramo sa našim gostima  – u Beogradu je dr. Bojana Grgić, šefica Odjeljenja za epidemiološki nadzor u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut” i u Sarajevu –  dr. Željko Ler, direktor Zavoda za  javno zdravstvo Federacije BIH.

Uvod u današnju temu je priča iz Maglaja koju je pripremila Aida Bećirhodžić.

Voditelj: Marko Radoja.