Kontekst: Uzroci poplava

Jesu li se poplave koje su pogodile regiju mogle prevenirati, izbjeći žrtve i umanjiti šteta? Kako urediti vodotoke i spriječiti slične katastrofe u budućnosti? Mijenja li se klima u regionu i šta nam donose naredne godine? Još se tačno ne zna koliko su žrtava odnijele poplave u regionu, materijalna šteta mjeri se milijardama eura. Oporavak […]

Jesu li se poplave koje su pogodile regiju mogle prevenirati, izbjeći žrtve i umanjiti šteta? Kako urediti vodotoke i spriječiti slične katastrofe u budućnosti? Mijenja li se klima u regionu i šta nam donose naredne godine?

Još se tačno ne zna koliko su žrtava odnijele poplave u regionu, materijalna šteta mjeri se milijardama eura. Oporavak i sanacija, procjenjuju stručnjaci, trajaće godinama. Da li su se poplave mogle predvidjeti, koliko je u proteklom periodu urađeno na mjerama zaštite;  koliko ljudski faktor može da utiče na kontrolisanje voda ali i na pojavu klizišta tla, razgovaramo u Kontekstu.

Gosti su:

U Beogradu – dr. Marina Babić Mladenović, direktorka Zavoda za uređenje vodenih tokova Srbije i predavač  na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci.
U Sarajevu – dr. Mirza Bašagić, inženjer geologije i stručnjak za hidrogeologiju.
U Zagrebu – Nebojša Subanović, meteorolog, direktor i glavni prognostičar meteorološkog portala meteo-info.

Voditelj je Saša Delić.