Kontekst: Gavrilo – terorista ili heroj

Kakva je i kolika historijska uloga Gavrila Principa? Zašto se o njemu govori kao o heroju i teroristi istovremeno? Šta su bili uzroci a šta povod za izbijanje velikog Svjetskog rata 1914. godine?   Dvadeset osmog juna ove godine navršava se 100 godina otkako je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Ferdinanda i njegovu […]

Kakva je i kolika historijska uloga Gavrila Principa? Zašto se o njemu govori kao o heroju i teroristi istovremeno? Šta su bili uzroci a šta povod za izbijanje velikog Svjetskog rata 1914. godine?  

Dvadeset osmog juna ove godine navršava se 100 godina otkako je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

U javnosti ne prestaju polemike je li to bio teroristički ili herojski čin. O tome razgovaramo sa našim gostima: u Sarajevu – Husnija Kamberović, direktor Instituta za historiju, u Beogradu – Bojan Dimitrijević, naučni savjetnik na Institutu za savremenu istoriju i u Zagrebu – Ivo Banac, redovni profesor na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj: Adnan Rondić.