Kontekst: Zlostavljanje djece

Kako zaštititi djecu od zlostavljanja? Da li okolina primjećuje i prijavljuje slučajeve nasilja? Koliko pomaže prevencija, a koliko sankcije?Kakve posljedice zlostavljanje ostavlja na psihološki razvoj djece? Nedavno okrutno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka iz okoline Sarajeva, koji je pretučen do smrti, ponovo je pokrenulo pitanje zaštite djece od nasilja. Da li je nasilje nad djecom u porastu, […]

Kako zaštititi djecu od zlostavljanja? Da li okolina primjećuje i prijavljuje slučajeve nasilja? Koliko pomaže prevencija, a koliko sankcije?
Kakve posljedice zlostavljanje ostavlja na psihološki razvoj djece?

Nedavno okrutno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka iz okoline Sarajeva, koji je pretučen do smrti, ponovo je pokrenulo pitanje zaštite djece od nasilja. Da li je nasilje nad djecom u porastu, kako okolina reaguje na takve slučajeve  te koliko u sprečavanju nasilja mogu pomoći prevencija i kažnjavanje?

O ovoj temi razgovaramo sa našim gošćama: u Sarajevu je  Nerimana Sočivica Salihbegović, iz organizacije  “Naša djeca”,  u Zagrebu,  Marija Crnković iz  Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba i u Beogradu, Marija Milić  iz Gradskog centra za socijalni rad.

Voditelj: Marko Radoja.