Kontekst: Zaštita intelektualnog vlasništva

Zašto je važna zaštita intelektualnog vlasništva u zemljama regije? Šta za ekonomski razvoj zemalja jugoistočne Evrope znače intelektualni resursi? Koliko se poštuje i šta podrazumijeva pravo intelektualnog vlasništva? Na pravima intelektualnog vlasništva bazirano je i do 40 posto ekonomskih aktivnosti članica Evropske unije. U razvijenim zemljama iz godine u godinu raste udio intelektualnog vlasništva u […]

Zašto je važna zaštita intelektualnog vlasništva u zemljama regije? Šta za ekonomski razvoj zemalja jugoistočne Evrope znače intelektualni resursi? Koliko se poštuje i šta podrazumijeva pravo intelektualnog vlasništva?

Na pravima intelektualnog vlasništva bazirano je i do 40 posto ekonomskih aktivnosti članica Evropske unije. U razvijenim zemljama iz godine u godinu raste udio intelektualnog vlasništva u vrijednosti preduzeća. Koliko je ono značajno za poslovanje kompanija i rast nacionalnih ekonomija?

Gošće Konteksta su: u Sarajevu je predsjednica Komiteta za zaštitu prava intelektualnog vlasništva AmCham-a u Bosni i Hercegovini Mirna Milanović-Lalić; u Beogradu je direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić; u Zagrebu je direktorica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac.

Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.