Kontekst: Narodne stranke u BiH

Predstavnici pet narodnih stranaka u BiH: Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Martin Raguž iz HDZ-a 1990, Bakir Izetbegović iz SDA BIH, Mladen Ivanić iz PDP-a RS-a i Mladen Bosić iz SDS-a potpisat će u petak 04. aprila u Sarajevu zajedničku deklaraciju – mogući okvir za nastup nakon izbora ove godine. Grupacija evropskih narodnih stranaka je […]

Predstavnici pet narodnih stranaka u BiH: Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Martin Raguž iz HDZ-a 1990, Bakir Izetbegović iz SDA BIH, Mladen Ivanić iz PDP-a RS-a i Mladen Bosić iz SDS-a potpisat će u petak 04. aprila u Sarajevu zajedničku deklaraciju – mogući okvir za nastup nakon izbora ove godine. Grupacija evropskih narodnih stranaka je u Evropskom parlamentu najmoćnija i najbrojnija formacija, a upravo je ona jedna od organizatora konferencije u Sarajevu, na kojoj bi trebao biti zacrtan smjer političke saradnje tih pet stranaka u BiH. Prvi put nakon Daytona trebala bi biti definirana zajednička vizija zemlje, u čemu će bh. političari imati podršku i vodećih ljudi Evropske narodne stranke.
Šta Deklaracija o saradnji narodnih stranaka u Bosni i Hercegovini znači za buduće političke odnose u toj zemlji? Koliko su nacionalne, narodne stranke istinski reformirane? Je li moguće postići kompromis i dogovor o najvažnijim pitanjima za dalji napredak prema Evropskoj uniji? Gosti emisije su: Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990, Senad Šepić, potpredsjednik SDA BiH i Igor Crnadak, generalnik sekretar PDP-a RS-a. Emisiju vodi Mirjana Hrga.