Kontekst: Jačanje desnice

Kako će od ove godine izgledati Evropski parlament? Hoće li biti više desničarskih zastupnika nego do sada? Zašto jačaju desničarske stranke u Evropi? Kakva je razlika između desnice i ljevice u savremenom političkom životu? Gotovo da nema evropske zemlje u kojoj desničarske stranke nemaju predstavnike u parlamentu. Krajnja desnica dodatno je ojačala na nedavnim izborima […]

Kako će od ove godine izgledati Evropski parlament? Hoće li biti više desničarskih zastupnika nego do sada? Zašto jačaju desničarske stranke u Evropi? Kakva je razlika između desnice i ljevice u savremenom političkom životu?

Gotovo da nema evropske zemlje u kojoj desničarske stranke nemaju predstavnike u parlamentu. Krajnja desnica dodatno je ojačala na nedavnim izborima u Mađarskoj – uvjerljivo je pobijedila stranka premijera Viktora Orbana, koga Evropa optužuje za nacionalističke ispade. Poziciju u parlamentu te zemlje ojačala je i jedna od najradikalnijih stranaka u Evropi – Jobbik.

U Kontekstu razgovaramo o jačanju desnice, posljedicama na politiku Evropske unije, te o desnici u regiji.

U Zagredu je Ivan Tepeš, potpredsjednik stranke HSP dr. Ante Starčević i kandidat za Evropski parlament, u Sarajevu Zlatko Dizdarević, nekadašnji ambasador BIH u Hrvatskoj i više arapskih zemalja, a u Beogradu – Vladimir Vuletić, sociolog.

Voditelj je Adnan Rondić.