Kontekst: Smrtne kazne u Egiptu

Hoće li u Egiptu biti izvršena najveća smrtna kazna, ne samo u toj državi, koja je dosuđena posljednjih godina? Koliko su, u rekordno kratkom sudskom postupku, poštovana ljudska prava? Poznaje li međunarodno pravo masovne smrtne kazne? Kakvu poruku, uoči predsjedničkih izbora, šalju egipatske vlasti izricanjem ovih presuda? Egipatski sud izrekao je u ponedjeljak smrtne kazne […]

Hoće li u Egiptu biti izvršena najveća smrtna kazna, ne samo u toj državi, koja je dosuđena posljednjih godina? Koliko su, u rekordno kratkom sudskom postupku, poštovana ljudska prava? Poznaje li međunarodno pravo masovne smrtne kazne? Kakvu poruku, uoči predsjedničkih izbora, šalju egipatske vlasti izricanjem ovih presuda?

Egipatski sud izrekao je u ponedjeljak smrtne kazne za 529 navodnih Mursijevih pristalica, okrivljenih za ubojstvo jednog policajca, raspirivanje nasilja i napad na policijsku stanicu sredinom augusta prošle godine.

Ova presuda nije konačna i na nju se može žaliti. Masovno suđenje čeka grupa od gotovo 700  pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, osumnjičenih za ista djela.
Kakve su mogućnosti da kazne budu ukinute, a kako će utjecati na predstojeće egipatske predsjedničke izbore, razgovaramo sa našim gostima:

u Sarajevu – dr. Ahmet Alibašić, profesor sa Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu
u Beogardu –  Borivoj Erdeljan iz Foruma za međunarodne odnose, te dugogodišnji dopisnik iz Egipta
u Zagrebu – Danijel Bučan, vanjskopolitički stručnjak, arabista i bivši ambasador Hrvatske u Egiptu

voditelj: Adnan Rondić.