Kontekst: Tužbe Srbije i Hrvatske u Hagu

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – u ponedjeljak, 3. marta počinje glavna rasprava po hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srpske protiv tužbe za genocid Hrvatske nad Srbima u toj državi. Hrvatska je 1999. tužila Srbiju za genocid tokom sukoba od 1991-1995, a Srbija je 2010. odgovorila kontra-tužbom za genocid nad Srbima u […]

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – u ponedjeljak, 3. marta počinje glavna rasprava po hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srpske protiv tužbe za genocid Hrvatske nad Srbima u toj državi. Hrvatska je 1999. tužila Srbiju za genocid tokom sukoba od 1991-1995, a Srbija je 2010. odgovorila kontra-tužbom za genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

Kakve su šanse pravnih timova Srbije i Hrvatske da dokažu genocid suprostavljene strane pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu? Zašto su dvije države odustale od povlačenja tužbe i kontra-tužbe? Šta će suđenja u Hagu značiti za buduće odnose susjeda i čitav region? O procesu govore gosti Konteksta: u Novom Sadu – profesor međunarodnog prava i član pravnog tima Srbije u odvojenim tužbama BiH i Hrvatske Tibor Varadi; u  Zagrebu – advokat Veljko Miljević i u Sarajevu – stručnjak za krivično pravo i tranzicionu pravdu, doktor pravnih nauka – Goran Šimić.

Emisiju vodi Marko Radoja, a uvodni prilog donosi Đorđe Kostić.