Kontekst: Legalizacija medicinske marihuane

Hoće li Srbija uskoro postati prva zemlja regije u kojoj će marihuana biti legalizirana u medicinske svrhe? Ko će odlučivati o takvoj vrsti terapije? Kako nadgledati primjenu i sprečavati moguće zloupotrebe?  Kanabis i njegove preparate za medicinsku upotrebu moguće je legalno dobiti u gotovo svim razvijenim zemljama Evrope. I na drugim kontinentima kanabis je legaliziran […]

Hoće li Srbija uskoro postati prva zemlja regije u kojoj će marihuana biti legalizirana u medicinske svrhe? Ko će odlučivati o takvoj vrsti terapije? Kako nadgledati primjenu i sprečavati moguće zloupotrebe? 

Kanabis i njegove preparate za medicinsku upotrebu moguće je legalno dobiti u gotovo svim razvijenim zemljama Evrope. I na drugim kontinentima kanabis je legaliziran za medicinske svrhe. U javnosti traju rasprave “za” upotrebu te biljke u medicini i “protiv” nje. Čeka se naučna potvrda primjera uspješnog liječenja.

O iskustvima i korištenju kanabisa, ali i nekih drugih alternativnih metoda u medicinskom tretmanu razgovaramo sa našim gostima: u Beogradu – Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije; u Beogradu – Isidora Bjelica, dramaturginja i književnica i u Sarajevu – Zlatko Berberović, specijalista plastične hirurgije.  

Voditelj je Adnan Rondić.