Kontekst: Prigovor savjesti i pobačaji u Hrvatskoj

Još jedna tema koja je ponovno podijelila Hrvatsku. Od 27 bolnica u Hrvatskoj, u pet se ne izvode pobačaji zbog prigovora savjesti ljekara specijalista. To su Klinička bolnica ”Sveti Duh” u Zagrebu te bolnice u Našicama, Vinkovcima, Virovitici i Kninu. U preostale 22 bolnice dio ljekara se pozvao na prigovor savjesti, a veći broj ginekologa […]

Još jedna tema koja je ponovno podijelila Hrvatsku. Od 27 bolnica u Hrvatskoj, u pet se ne izvode pobačaji zbog prigovora savjesti ljekara specijalista. To su Klinička bolnica ”Sveti Duh” u Zagrebu te bolnice u Našicama, Vinkovcima, Virovitici i Kninu. U preostale 22 bolnice dio ljekara se pozvao na prigovor savjesti, a veći broj ginekologa koji ne obavljaju pobačaje na zahtjev, zabilježen je još u šest ustanova. Izvođenje abortusa u privatnim poliklinikama i ordinacijama u Hrvatskoj za sada nije dozvoljeno.

Šta je motiv ljekara da se pozovu na savjest, krše li se time osnovna ljudska prava žena i uskraćuje zakonom dozvoljeno? Kako pomiriti te dvije suprotnosti? Odgovore tražimo u emisiji Kontekst.

Gosti u Zagrebu su  dr. Jasenka Grujić-Koračin, specijalistica za ginekologiju i akušerstvo i Boris Ujević, specijalista ginekologije i akušerstva  iz bolnice “Sveti Duh”.

Za Kontekst govore i Zorica Maros, profesorica moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i Nataša Škaričić, dugogodišnja novinarka. 

Emisiju vodi Marina Riđić.