Kontekst: Njemačko-britanska inicijativa za BiH

Evropa ima plan za spas BiH, međutim, može li, politički ponovno uzavrela zemlja s Balkana, odgovoriti na tu ponudu? Šta to nude Berlin i London i ko će im uopće biti partner s druge strane? Već dugo, a neki bi rekli i – opasno predugo – Evropa ignorancijom kažnjava Bosnu i Hercegovinu koja, rastrgana vlastitim […]

Evropa ima plan za spas BiH, međutim, može li, politički ponovno uzavrela zemlja s Balkana, odgovoriti na tu ponudu? Šta to nude Berlin i London i ko će im uopće biti partner s druge strane?

Već dugo, a neki bi rekli i – opasno predugo – Evropa ignorancijom kažnjava Bosnu i Hercegovinu koja, rastrgana vlastitim slabostima, klizi prema sve većoj nestabilnosti i besperspektivnosti.

Problem je bio očigledan svima, no unatoč tome, evropski centri političke moći dodatno su zabetonirali ionako očajnu situaciju, politički nerealnim zahtjevom ispunjenja jedne presude, koja bi garantovala prava svima u toj državi, a ne samo konstitutivnim narodima – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

No, zahtijevati takvo nešto u situaciji gdje se i sama ta tri naroda bore za svoj komad moći u toj zemlji, bilo je pogrešno.

Ukazivao je na to i Zagreb, koji je već duže vrijeme tražio, uslovno rečeno – poštedu za svoje komšije, lobirajući da Brisel otpusti s pritiskom i pruži novu priliku, jedan drugačiji put.

Sada je prijedlog nove inicijative – koji su podržali EU i SAD  – na stolu. No, još se ne zna ko će s njima razgovarati u ime BiH.

Gosti u Kontekstu su: veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson, ministrica evropskih i vanjskih poslova Republike Hrvatske, Vesna Pusić i dr. Lada Sadiković, stručnjakinja za ustavno pravo i euroatlanske integracije.

Voditeljica je Mirjana Hrga.