Kontekst: Vojislav Šešelj i Hag

Šešelj na privremenoj slobodi. Zašto još nije okončan proces pred Haškim tribunalom? Zašto se Tužilaštvo nije žalilo na odluku o privremenom puštanju? Kakve će političke poruke iz Beograda Šešelj poslati? Nakon gotovo 12 godina pritvora, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je pušten iz Haga na privremenu slobodu zbog, kako je priopćeno iz Tribunala, teškog […]

Šešelj na privremenoj slobodi. Zašto još nije okončan proces pred Haškim tribunalom? Zašto se Tužilaštvo nije žalilo na odluku o privremenom puštanju?

Kakve će političke poruke iz Beograda Šešelj poslati?

Nakon gotovo 12 godina pritvora, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je pušten iz Haga na privremenu slobodu zbog, kako je priopćeno iz Tribunala, teškog zdravstvenog stanja.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini.

Takvu odluku, Sud je donio nakon što je Vlada Srbije dostavila potrebne garancije. Ovom haškom optuženiku tokom boravka u Srbiji nije zabranjeno bavljenje politikom.

O sudskom procesu protiv Vojislava Šešelja pred Tribunalom razgovaramo sa našim gostima:

Florence Hartmann bivša glasnogovornica Haškog tribunala koja je u Zagrebu zbog promocije knjige Zviždači.
U Beogradu –  Toma Fila, odvjetnik
U Sarajevu – Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Voditeljica je Irena Kuldija.