Kontekst: Panika među pčelarima

Ima li mjesta panici među pčelarima u zemljama regije, zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine? Mogu li se očekivati značajniji gubici pčelinjih zajednica? Koliko se ulaže i kako je zaštićena pčelarska proizvodnja? Može li med sa ovih prostora biti prepoznatljiv brend na inozemnim tržištima? Usljed neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, prema  […]

Ima li mjesta panici među pčelarima u zemljama regije, zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine? Mogu li se očekivati značajniji gubici pčelinjih zajednica? Koliko se ulaže i kako je zaštićena pčelarska proizvodnja?

Može li med sa ovih prostora biti prepoznatljiv brend na inozemnim tržištima?

Usljed neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, prema  procjenama pčelara u Hrvatskoj više od 50 posto pčelinjih zajednica bi do proljeća moglo nestati. Priroda je zbunila pčele, koje su dezorijentirane i izlazile iz košnica misleći da je proljeće, veoma su aktivne i troše previše hrane.

Pčelari upozoravaju – ako dođe do naglog zahlađenja, legla će biti ugrožena. Isti problem ima cijela regija. Stručnjaci iz Europe upozoravaju na zabrinjavajuće smanjenje broja  pčela što bi moglo izazavati ozbljne posljedice u oprašivanju 70 posto usjeva koji se koriste u ljudskoj prehrani.  O ovim temama razgovaramo s našim gostima:

U Sarajevu- Behija Dukić –  docentica na Veterinarskom fakultetu,
u Zagrebu – Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza i
u Beogradu –  Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije,

Kontekst vodi Irena Kuldija.