Predsjednik i premijer CAR-a podnijeli ostavke

Predsjednik i premijer Centralnoafričke Republike dali su ostavku na svoje funkcije. Na sastanku u glavnom gradu Čada prisustvovali su predstavnici Nacionalnog prelaznog vijeća Centralnoafričke Republike, bliski sada već bivšem predsjedniku Michelu Djotodiju kao i predstavnici uglavnom kršćana koji su se protivili njegovoj vlasti. Predsjedniku i premijeru međunarodna zajednica zamjerila je što ne mogu da stanu u […]

Predsjednik i premijer Centralnoafričke Republike dali su ostavku na svoje funkcije. Na sastanku u glavnom gradu Čada prisustvovali su predstavnici Nacionalnog prelaznog vijeća Centralnoafričke Republike, bliski sada već bivšem predsjedniku Michelu Djotodiju kao i predstavnici uglavnom kršćana koji su se protivili njegovoj vlasti. Predsjedniku i premijeru međunarodna zajednica zamjerila je što ne mogu da stanu u kraj nasilju između kršćanske većine i manjinskog muslimanskog stanovništva. Djotodia je, inače, prvi musliman predsjednik Centralnoafričke Republike.

Gotovo dva miliona ljudi u Centralnoafričkoj Republici pobjeglo je iz svojih domova zbog sukoba. Sto hiljada raseljenih živi u improvizovanom logoru u blizini aerodroma kod glavnog grada Banguija. U kakvim uslovima žive, izvještava Barnaby Philips.