Kontekst: Zajednička diplomatija

Premijer Makedonije Nikola Gruevski podržao je ideju ministra vanjskih poslova Srbije Ivana Mrkića da zemlje zapadnog Balkana organiziraju zajednička diplomatska predstavništva u svijetu. Hrvatska nije zainteresirana za istočnu nego zapadnu varijantu udruživanja. Ko će s kim u preostalim zemljama? Na onim lokacijama u kojima Hrvatska nema diplomatsko-konzularnih predstavništva, hrvatski će diplomati biti u onim austrijskima, […]

Premijer Makedonije Nikola Gruevski podržao je ideju ministra vanjskih poslova Srbije Ivana Mrkića da zemlje zapadnog Balkana organiziraju zajednička diplomatska predstavništva u svijetu. Hrvatska nije zainteresirana za istočnu nego zapadnu varijantu udruživanja. Ko će s kim u preostalim zemljama?

Na onim lokacijama u kojima Hrvatska nema diplomatsko-konzularnih predstavništva, hrvatski će diplomati biti u onim austrijskima, dogovoreno je to nedavno u Zagrebu. Osim toga, pokrenuta je i inicijativa za ministarsku trilateralu, kojoj bi se, uz Hrvatsku i Austriju, pridružila i Slovenija. Kamo će ostale zemlje? Imaju li diplomatska udruživanja, osim ekonomske uštede, i političku poruku?

O tome razgovaramo s gostima u Kontekstu: u Skoplju Ivica Bocevski, nekadašnji vicepremijer za EU integracije Makedonije, u Beogradu, Aleksandra Joksimović, bivša pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije Gorana Svilanovića i u Sarajevu, Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose.

Voditeljica: Mirjana Hrga.