Mirza Dautbašić o štetama zbog nevremena u regiji

Slovensko Ministarstvo za poljoprivredu i okoliš objavilo je razmjere štete nastale nedavnim snježnim nevremenom u toj zemlji. Procjenjuju da će biti potrebno posjeći sedam miliona kubičnih metara drveta. Šteta se procjenjuje na 194 miliona eura.    Prema prvim procjenama i u Hrvatskoj će se morati posjeći 1,2 miliona kubičnih metara šume, što je šteta od […]
Slovensko Ministarstvo za poljoprivredu i okoliš objavilo je razmjere štete nastale nedavnim snježnim nevremenom u toj zemlji. Procjenjuju da će biti potrebno posjeći sedam miliona kubičnih metara drveta. Šteta se procjenjuje na 194 miliona eura. 
 
Prema prvim procjenama i u Hrvatskoj će se morati posjeći 1,2 miliona kubičnih metara šume, što je šteta od gotovo 40 milona eura. Međutim, ukupna šteta mogla bi doseći čak 170 miliona eura, s obzirom na to da su oštećena četiri miliona kubika šume. 
 
Dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić ocjenjuje da je Sloveniju i Hrvatsku pogodila ekološka katastrofa velikih razmjera i da bi štete mogle biti znatno veće od procijenjenih.