Kontekst: Njemačka nakon izbora

Šta će se, poslije izbora, promijeniti u Njemačkoj, a šta u Evropi? Kako će novi mandat Angele Merkel utjecati na sudbinu eera i eerozone? Da li će se mijenjati njemačka politika prema dužnicima i kriznim područjima? Slijedi li novo nametanje štednje i stezanje kaiša? Ubjedljivi pobjednik njemačkih saveznih izbora je blok koji predvodi kancelarka Angela […]

Šta će se, poslije izbora, promijeniti u Njemačkoj, a šta u Evropi? Kako će novi mandat Angele Merkel utjecati na sudbinu eera i eerozone? Da li će se mijenjati njemačka politika prema dužnicima i kriznim područjima? Slijedi li novo nametanje štednje i stezanje kaiša?

Ubjedljivi pobjednik njemačkih saveznih izbora je blok koji predvodi kancelarka Angela Merkel. Konzervativci su postigli najbolje izborne rezultate od 1990. godine. Cenzus su prešli još socijaldemokrati, ljevica i partija zelenih.

O rezultatima njemačkih izbora razgovaramo sa našim gostima: u Beogradu, profesor za međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka i bivši diplomata, Predrag Simić i u Zagrebu, politikolog iz Centra za politikološka istraživanja, Višeslav Raos.

Kontekst vodi Anne Marie Ćurčić.