Kontekst: Studiranje u inozemstvu

Posljednjih godina sve više mladih iz regije odlučuje se na studiranje u inozemstvu. Među glavnim motivima za školovanje na nekom od uglednih univerziteta u svijetu su: budući profesionalni razvoj, popularnost novih profesija, intenzivniji praktični rad tokom studija. Jesu li studije van matične države nedostižne studentima iz zemalja regije? Koje su mogućnosti stipendiranja, a kakve procedure za […]

Posljednjih godina sve više mladih iz regije odlučuje se na studiranje u inozemstvu. Među glavnim motivima za školovanje na nekom od uglednih univerziteta u svijetu su: budući profesionalni razvoj, popularnost novih profesija, intenzivniji praktični rad tokom studija.

Jesu li studije van matične države nedostižne studentima iz zemalja regije? Koje su mogućnosti stipendiranja, a kakve procedure za one koji žele studirati u inozemstvu? Šta je mobilnost i zašto je bitna? Kakve su prepreke mobilnosti studenata?

Gosti Konteksta su: u Sarajevu stručna saradnica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Jasna Bošnjović i u Zagrebu voditeljica Odsjeka za Erasmus u Agenciji za mobilnost i programe EU Ljubica Petrović Baronica.

Kontekst vodi Marina Riđić, a uvodni prilog iz Zagreba donosi Ana Mlinarić.