Kontekst: Odnosi SAD-a i Rusije

Odluku ruskih vlasti da odobre azil bivšem djelatniku američke Nacionalne sigurnosne agencije Edwardu Snowdenu, Bijela kuća je opisala kao potez koji bi mogao unazaditi odnose dvije države. Šta slučaj Snowden znači za odnose između SAD-a i Rusije? Kako uskladiti njihove vojno-političke interese širom svijeta? Može li stanje dodatno komplikovati odluka ruske vlade o azilu za […]

Odluku ruskih vlasti da odobre azil bivšem djelatniku američke Nacionalne sigurnosne agencije Edwardu Snowdenu, Bijela kuća je opisala kao potez koji bi mogao unazaditi odnose dvije države.

Šta slučaj Snowden znači za odnose između SAD-a i Rusije? Kako uskladiti njihove vojno-političke interese širom svijeta? Može li stanje dodatno komplikovati odluka ruske vlade o azilu za Snowdena? Kako suprotstavljeni američko-ruski stavovi utiču na rat u Siriji, a kako na uspostavu novih geopolitičkih odnosa u svijetu?

Gosti Konteksta su: u Beogradu – predsjednica Centra za međunarodnu politiku Aleksandra Joksimović, u Sarajevu – politički analitičar Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassuener, i u  Zagrebu – hrvatski diplomata, nekadašnji ambasador u Srbiji i NATO-u Davor Božinović.

Kontekst vodi Saša Delić, a uvodni prilog donosi Nataša Krstin.