Recite Al Jazeeri: Yusuf al-Qaradawi

Gost  večerašnjeg  izdanja emisije Recite Al Jazeeri je šejh dr. Yusuf al-Qaradawi, predsjednik svjetske Unije islamskih učenjaka i predsjednik Evropskog vijeća za Fetve, povjerenik Centra za Islamske Studije Univerziteta u Oxfordu i autor više od 120 knjiga. Jedan je od najvećih autoriteta u islamskom svijetu i od početka Arapskog proljeća snažno podržava revoluciju u arapskom […]

Gost  večerašnjeg  izdanja emisije Recite Al Jazeeri je šejh dr. Yusuf al-Qaradawi, predsjednik svjetske Unije islamskih učenjaka i predsjednik Evropskog vijeća za Fetve, povjerenik Centra za Islamske Studije Univerziteta u Oxfordu i autor više od 120 knjiga.

Jedan je od najvećih autoriteta u islamskom svijetu i od početka Arapskog proljeća snažno podržava revoluciju u arapskom svijetu.

Zbog svojih oštrih stavova prema vojnoj intervenciji u Iraku i  Afganistanu proglašen je personom  non grata u Velikoj Britaniji i  Francuskoj, a u Egiptu je u više navrata pritvaran, između ostalog i zbog svoje uloge u pokretu Muslimanska braća.

U februaru 2011. prvi put poslije 30 godina pojavio se u javnosti u Egiptu. Na trgu Tahrir u Kairu pred gotovo četiri miliona ljudi svoje obraćanje  počeo je riječima: “O,  Muslimani i Kopti” – pozivajući tako Egipćane na nacionalno jedinstvo.

Sa šejhom dr. Yusufom al-Qaradawijem u Sarajevu je razgovarao Ahmed Bečić.