Kontekst: Balkanske šume

Prema podacima Ujedinjenih nacija, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više – od trostruke površine Njemačke, a gubitak se nastavlja. Šume Zapadnog Balkana ugrožene su lošim gospodarenjem, požarima, zagađenjem zraka, tla i vode, te kiselim kišama. Krađa i nelegalna sječa predstavljaju ozbiljnu prijetnju za budućnost šuma. Kakvo je stanje šuma […]

Prema podacima Ujedinjenih nacija, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više – od trostruke površine Njemačke, a gubitak se nastavlja. Šume Zapadnog Balkana ugrožene su lošim gospodarenjem, požarima, zagađenjem zraka, tla i vode, te kiselim kišama.

Krađa i nelegalna sječa predstavljaju ozbiljnu prijetnju za budućnost šuma. Kakvo je stanje šuma u zemljama zapadnog Balkana? Da li se mogu spriječiti ilegalna sječa i napadi štetočina? Kako se provode mjere zaštite od požara a kakav je značaj  šuma za klimu i očuvanje okoline?

Gosti Konteksta su: u Beogradu dekan Šumarskog fakulteta Milan Medarević, u Zagrebu sekretarica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec i u Sarajevu: direktor Javnog preduzeća BH šume Ahmet Sejdić.

Emisiju vodi Marko Radoja a priloge donose reporteri Al Jazeere-Zoran Kosanović i Sanel Kajan.