Al Jazeera Business: Dijasporo moja

Jednostavan eksperiment. Provozajte se javnim prevozom u bilo kojoj prestolnici svijeta. Koliko će vremena proći prije nego što čujete nekog ko govori vašim maternjim, odnosno nekim od jezika sa Balkana. Ne dugo. Ako ništa drugo, ovo možemo i matematički da objasnimo. Na teritoriji zapadnog Balkana živi otprilike 25 miliona ljudi. Ali onih koji žive van […]

Jednostavan eksperiment. Provozajte se javnim prevozom u bilo kojoj prestolnici svijeta. Koliko će vremena proći prije nego što čujete nekog ko govori vašim maternjim, odnosno nekim od jezika sa Balkana.

Ne dugo. Ako ništa drugo, ovo možemo i matematički da objasnimo. Na teritoriji zapadnog Balkana živi otprilike 25 miliona ljudi. Ali onih koji žive van granica svojih domovina, prema nekim procjenama, ima 10 miliona. Računica je sljedeća: svaki treći Srbin, Hrvat, Bosanac ili Albanac. Pa nemojte se iznenaditi ako jedan od njih bude upravo osoba na koju ćete naići na bilo kojoj tački na Planeti.

U ovosedmičnom izdanju emisije bavimo se fenomenom Dijaspore. Šta ona predstavlja nama? A šta mi njoj? Naši reporteri snimili su neke od najautentičnijih priča iz našeg regiona, ali i van njega. Sa neponovljivim akterima.

Emisiju vodi Marko Pavlović.